Penaja Utama Makmal Informasi

Nuffnang

Penaja

Wednesday, April 20, 2016

Resepi Sayur Campur dan Jagung Muda Masak Sos Mudah dan Ringkas



Assalamualaikum semua. Diharap semuanya sihat-sihat belaka. Harini Mrd nak berkongsi satu resepi iaitu Jagung Kecil  & Sayur Campur Masak Sos. Resepi ni saya ambil daripada resepi kakak saya. Saya banyak belajar memasak daripada kakak-kakak saya. Resepi ni sangat simple sebab tidak memerlukan banyak bahan. Sayur campur yang Mrd gunakan dalam resepi ni ialah sayur campur yang dalam paket tu. Yang ada lobak, jagung dan kacang peas.









Bahan-bahan yang diperlukan adalah:
  1. Jagung muda 6-8 biji
  2. Sayur campur paket (Lobak, jagung dan kacang peas) 1 mangkuk kecil
  3. Sosej 3 batang
  4. Bawang merah 2 ulas
  5. Bawang putih 2 ulas
  6. Sos cili 8 sudu
  7. Sos tiram 2 sudu
  8. Maggi Cukup Rasa 1 sudu kecil
  9. Minyak masak Secukupnya
  10. Air Sedikit

Cara-cara: 
  1. Pertama sekali potong-potong jagung muda & sosej mengikut bentuk yang anda inginkan.
  2. Kemudian, basuh sayur campur, jagung muda & sosej yang telah dipotong-potong tadi.
  3. Panaskan minyak dan tumis bawang merah & bawang putih yang telah ditumbuk lumat. Tumis sehingga naik bau.
  4. Masukkan sos cili, sos tiram dan Maggi Cukup Rasa dan gaul hingga sebati. Masak sehingga pecah minyak.
  5. Kemudian, masukkan sayur campur, jagung muda & sosej tersebut dan gaul hingga sebati.
  6. Tambahkan sedikit air untuk mengubah kepekatan kuah (mengikut kepekatan kuah yang anda inginkan). Kemudian, gaul hingga sebati,
  7. Setelah kuah dah menggelegak dan sayur pun dah masak, matikan api dan angkat.
  8. Jagung Muda & Sayur Campur Masak Sos sedia untuk dihidang.

Selamat mencuba semuanya :)



No comments:

Post a Comment

Penaja