Penaja Utama Makmal Informasi

Nuffnang

Penaja

Wednesday, May 18, 2016

RESEPI CEKODOK @ JEMPUT-JEMPUT PISANG GEBU

CEKODOK PISANG


Assalamualaikum semua. Semua sihat tak harini? Semoga semuanya sihat-sihat belaka. Panas sangat cuaca sekarang ni. Mrd sekarang dekat Kota Samarahan, cuaca silih berganti. Harini panas terik, esok lusa hujan lebat. So, kepada rakan-rakan yang berada di sekitar Kota Samarahan, jagalah kesihatan sebab time-time macam ni lah kita senang nak demam. Minggu lepas supervisor Master Mrd demam sebab cuaca tak menentu.
Okay berbalik pada resepi yang Mrd nak kongsikan harini ialah Cekodok Pisang Gebu. Sedap ni kalau dapat makan time minum petang sambil minum teh panas. Resepi ni kakak Mrd yang ajarkan Mrd. Dulu Mrd buat cekodok pisang tak sedap sebab terlalu lembik and tak gebu. So, kakak Mrd ajar tambahkan soda bikarbonat ke dalam aduanan cekodok tu. Nnati time goreng elok ja cekodok tu kembang dan berbentuk bulat. Tapi takdalah bulatnya perfect sangat. Ada jugaklah yang lonjong, bujur dan etc. Hahahhahaha.
Bahan-bahan:
  1. Tepung gandum - 3 cawan
  2. Pisang - 4 biji
  3. Gula - 1 sudu
  4. Garam - Sedikit
  5. Soda bikarbonat - 1 sudu kecil
  6. Air - Secukupnya

Cara-cara:
  1. Kupaskan kulit pisang dan masukkan ke dalam bekas besar. Kemudian, lenyek-lenyekkan pisang tersebut.
  2. Masukkan tepung gandum, gula, garam dan soda bikarbonat. Gaul hingga sebati.
  3. Tambahkan air ke dalam adunan secukupnya. Jangan letak air terlalu banyak sebab takut terlalu cair.
  4. Kemudian, panaskan minyak dan goreng adunan cekodok tadi.
  5. Goreng sehingga warna bertukar kecoklatan.
  6. Setelah semua adunan cekodok siap digoreng, cekodok sedia untuk dihidang. 
Selamat mencuba. :) 

No comments:

Post a Comment

Penaja