Penaja Utama Makmal Informasi

Nuffnang

Penaja Utama Makmal Informasi 2

Penaja

Thursday, July 11, 2013

CORE COURSES IN BIOTECHNOLOGY RESOURCES PROGRAMME- BIOTEKNOLOGI SUMBER WS 47 ( UNIVERSITI MALAYSIA SARAWAK ) UNIMAS * SUBJEK TERAS BIOTEKNOLOGI SUMBER UNIMAS

SUBJEK TERAS BIOTEKNOLOGI SUMBER UNIVERSITI MALAYSIA SARAWAK ( UNIMAS )




LIST OF CORE COURSES IN BIOTECHNOLOGY RESOURCE PROGRAMME- BIOTEKNOLOGI SUMBER WS 47
 ( TERTAKLUK KEPADA PERUBAHAN SEMASA )

YEAR 1

  SEM 1
                                                             
                                                                        
*Cell Biology
*General Genetics
*Biodiversity
*Statistics for Biology 1
*Analytical Chemustry 1






SEM 2

*Biochemistry
*Plant Physiology
*Microbiology 
*Statistics for Biology 2


YEAR 2

SEM 3

*Advanced Microbiology
*Advance Biochemistry
*Advance Genetics
*Development Biology
*Field Technique for Biotechnology
*Plant and Animal Biotechnology

SEM 4

*Scientific Communication
*Cell and Tissue Culture
*Virology and Immunology
*Recombinant DNA Technology
*Animal Physiology
*Natural Resource Management and Legislation


YEAR 3

SEM 5

*Environmental Biotechnology
*Bioprocess Technology
*Bioinformatics
*Enzymology
*Molecular Biology
*Food Biotechnology
*Final Year Project 1

SEM 6

*Fuctional Genomics and Proteomic
*Medical Biotechnology
*Socio-economic and Ethical Issue in Biotechnology
*Final Year Project 2

SEM 7

*Industrial Training



7 comments:

  1. Hi. Sy berminat akan program ni. syabas krn berkongsi di blog saudara. Nak tanya, Temph program ni selama 3 thn ke? knp ada sem 7?
    Lepas tu, btul ke kita boleh mhn biasiswa JPA? Kelas dia selalunya dari pukul brp ke brp, Mksd sy pack tak?

    ReplyDelete
  2. Assalam,,terima kasih kerana singgah kat blog saya,,minta maaf sebb lambat balas pertanyaan saudara...
    1) sem 7 adalah sem untuk LATIHAN INDUSTRI.. untuk UNIMAS (6 JAM KREDIT)
    2) Boleh mohon JPA sebb kos biotek ada dalam list kos yang boleh ditaja.. as long as melepasi syarat yang JPA telah tetapkan.
    3) Kelas tak lah pack sangat kalau dibandingkan dengan asasi dan matrikulasi..cuma kalau ada lab,,memang agak pack lah,,sebb biasanya lab ada yang mengambil masa 2-4 jam... kalau biotek kat UNIMAS subject Recombinant DNA Technology, labnya setiap minggu dan kadang boleh mengambil masa hingga 4 jam...tapi depend on subject,,biasanya ada subject yang hanya 4 kali satu sem,,

    #semoga bermanfaat

    ReplyDelete
  3. sye bakal msuk bln 9 ni tuk course ni,, ade x ape2 tips yg bole dikongsi tuk score n adapt dgn course ni,, tq

    ReplyDelete
  4. Thanks sebb sudi singgah kat blog saya.. apa yang saya boleh katakan... untuk score, basic kita tentang biology,genetic kena strong...sebb kalau basic kita x strong,,susah nanti nak fahamkan benda yang diajar semasa kuliah,,terutamanya untuk semester 1 dan dua,, sebb kedua-bua semester ni kebanyakan kita akan belajar basic tentang subjek yang berkaitan dengan bioteknologi,,sperti General genetic, cell biology, biochemistry..dan lain2..
    Then untuk adapt dengan kos ni, yang pertama kena minat dengan bioteknologi..sebb biotek ni bnyak cabang lagi, kita kena belajar pasal genetic, microbes, animal, plant,,,so untuk adapt dengan kos ni,,kena minat dengan kesemua aspek ni,,, lagi satu, untuk masuk semester 1 kena start study smart, buat assignment on time, score mid sem, sebb kalau x score time midsem,, probability untuk dapat A solid untuk subjek tu agak susah..sebb selalunya midsem akan membawa 25-30 % for the final marks.

    ReplyDelete
  5. Apa pula pendapat awak mengenai peluang pekerjaan dlm kos ni?

    ReplyDelete
  6. Salam.nak tanya apa peluang pekerjaaan dalam bidang bio tech Ni ya? Sektor kerajaan dan swasta .terima kasih

    ReplyDelete
  7. Salam.nak tanya apa peluang pekerjaaan dalam bidang bio tech Ni ya? Sektor kerajaan dan swasta .terima kasih

    ReplyDelete

Penaja