Penaja Utama Makmal Informasi

Nuffnang

Penaja

Saturday, June 18, 2016

RESEPI AISKRIM COKI-COKI MALAYSIA


Assalamulaikum semua. Lama dah Mrd tak berkongsi resepi maklumlah lately ni Mrd rajin update pasal badminton saja. Sebab Mrd ni peminat sukan badminton. Bagi yang mengikuti blog Mrd, korang boleh tengok banyak Mrd update pasal sukan badminton Malaysia kebelakangan ni. Sekarang pun dah tak sabar nak tunggu Piala Thomas 2016 yang bakal berlangsung pertengahan bulan Mei. Harap Malaysia mengulangi pencapaian mara ke final seperti Piala Thomas 2014 di New Delhi India.










Okaylah, berbalik kepada perkongsian resepi Aiskrim Coki-coki, bahan-bahan yang diperlukan adalah:
  1. Coki-coki (apa-apa jenama) 
  2. Susu pekat manis - 1 tin
  3. Susu cair - 1 tin
  4. Air masak - 4 tin
  5. Garam - 1 sudu kecil
  6. Tepung jagung - 1 sudu
  7. Plastik aiskrim


Cara-cara membuat aiskrim coki-coki:

  1. Panasakan air di dalam periuk dan masukkan susu pekat, susu cair, garam dan tepung jagung. Gaul hingga sebati. Masak semua bahan-bahan tadi sehingga mendidih.
  2. Setelah itu, tapiskan bahan-bahan tadi. Biarkan ia sejuk terlebih dahulu sebelum di masukkan ke dalam plastik aikrim.
  3. Semetara menunggu campuran aiskrim sejuk, isikan plastik aiskrim dengan coki-coki dan ratakannya. 
  4. Masukkan campuran asikrim tadi ke dalam plastik aiskrim satu persatu dan ikat. Setelah siap semuanya, bolehlah masukkan ke dalam peti sejuk. Nanti kalau dah keras bolehlah makan.




Selamat mencuba :) Kepada bolehlah kongsikan macam mana hasil aiskrim coki-coki anda.

No comments:

Post a Comment

Penaja