Penaja Utama Makmal Informasi

Nuffnang

Penaja Utama Makmal Informasi 2

Tuesday, September 19, 2017

Resepi Ayam Masak Merah Sedap dan Mudah

Cara Memasak Ayam Masak Merah Sedap dan Mudah


Assalamualaikum semua. Lama dah Mrd tak berkongsi resepi dalam blog ni. Maklumlah sibuk sebagai seorang pelajar. Pada harini Mrd akan berkongsi resepi masakan kegemaran Mrd iaitu ayam masak merah. Ini memang menu wajib kalau hari raya menjelang ataupun keluarga Mrd buat kenduri.
Resepi ni boleh dikatakan Mrd belajar daripada mak dan kakak Mrd. 

Bahan-bahan yang diperlukan

Bahan kisar
  • Bawang merah (5-6 ulas)
  • Bawang putih (5-6 ulas)
  • Halia (3 cm)
  • Serai (1 batang)
Bahan lain
  • Ayam (1 kg) dilumurkan kunyit dan garam
  • Cili boh (300 ml)
  • Kulit kayu manis (1 batang)
  • Bunga lawang (2 kuntum)
  • Bawang besar (1 biji)
  • Gula (Secukupnya)
  • Maggi Cukup Rasa (Secukupnya)
  • Sos cili (3-5 sudu)
  • Minyak masak untuk menggoreng ayam dan menumis.


Cara-cara memasak ayam masak merah:
  1. Goreng terlebih dahulu ayam yang telah dilumurkan kunyit dan garam. Goreng ayam tersebut sekejap sahaja (separuh masak). Angkat ayam tersebut dan ketepikan terlebih dahulu.
  2. Panaskan minyak (secukupnya) untuk menumis bahan kisar dan rempah. Tumis bahan kisar dan kulit kayu manis dan bunga lawang sehingga naik bau.
  3. Kemudian, masukkan cili boh, sos cili, gula dan Maggi cukup rasa dan gaul hingga sebati. Masak sehingga pecah minyak.
  4. Masukkan sedikit air untuk mengubah kepekatan kuah mengikut kehendak anda.
  5. Kemudian, masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan gaul hingga sebati.
  6. Akhir sekali, masukkan hirisan bawang besar. Gaul hingga hirisan bawang besar layu. 
  7. Ayam masak merah sedia untuk dihidang.

ANDA BELI BARANG DI LAZADA , INGIN DAPAT DUIT ANDA KEMBALI, BERBELANJALAH DI SHOPBACK. UNTUK MENDAFTAR PERGI KE LAMAN WEB SHOPBACK.



RESEPI-RESEPI MRD






2 comments:

  1. Kan... Hehehehe.. Apa2 pun terima kasih sudi melawat blog saya.

    ReplyDelete