Penaja Utama Makmal Informasi

Nuffnang

Penaja

Sunday, April 10, 2016

TAHNIAH DATO LEE CHONG WEI MENJUARI BADMINTON CELCOM AXIATA TERBUKA MALAYSIA 2016

Dato Lee Chong Wei Menjuari Badminton Terbuka Malaysia Buat Kali Ke-11


Sekalung tahniah kepada Dato Lee Chong Wei kerana menjuari Badminton Terbuka Malaysia buat kali ke-11. Ini satu pencapaian yang amat membanggakan. Beliau, berjaya menumpaskan Chen Long pemain dari negara Tembok Besar Cina dalam2 set (21-13, 21-8).





                 

Source of picture from http://bwfworldsuperseries.com/2016/04/10/chong-wei-lords-over-home-turf-day-6-celcom-axiata-malaysia-open-2016/

Saturday, April 9, 2016

KEPUTUSAN SEPARUH AKHIR BADMINTON CELCOM AXIATA MALAYSIA OPEN 2016




PERSEORANGAN WANITA 

TAI Tzu Ying vs Saina NEHWAL [3]  21-19, 21-13

Ratchanok INTANON [4]  vs WANG Yihan [6]  21-11, 21-19



PERSEORANGAN LELAKI

LEE Chong Wei [2] vs Jan O JORGENSEN [5]   21-7, 21-14

CHEN Long  [1] vs Christie JONATAN   8-21, 21-19,  21-14



BEREGU LELAKI

CHAI Biao  [4]  vs  Mads CONRAD-PET   [8]   26-24, 21-19
HONG We               Mads Piele KOLDING

KIM Sa Rang [5]  vs  YOO Yeon Seong [1]   21-16, 21-12
KIM Gi Jung              LEEYong Dae


BEREGU WANITA

YU Yang (F) [5]  vs  Shizuka MATSUO  21-15, 21-18
TANG Yuanting        Mami NAITO

JUNG Kyung Eun [7]  vs  Greysia POLII [2]                21-16, 21-14
SHIN Seung Chan             Nitya Kris MAHESWARI


BEREGU CAMPURAN 

Peng Soon CHAN  vs  ZHANG Nan [1]  24-26, 21-15,  21-13
Liu Ying GOH             ZHAO Yunlei

Tontowi AHMAD [2]  vs  Joachim FISCHER NI [6]   21-18, 21-17
Liliyana NATSIR              Christinna PEDERSEN



LetsMasak Mrd's Kitchen (Menjana Pendapatan Sampingan)

As salam, setakat ni lebih kurang dah 2 minggu bergiat aktif dalam menulis resepi dan join Lets Masak website ni. Sekarang LM point saya 530 = RM 5.30. Walaupun masih sikit tapi saya sangat suka dengan program yang dianjurkan oleh LetsMasak website ni, di samping kita membuat hobi kita iaitu memasak dan di samping itu juga kita menjana pendapatan. Setiap kali kita hantar satu resepi dan website ni approve kita akan dapat 30 point = RM 0.30.

     Yang bestnya lagi, tiap-tiap bulan siapa member yang mempunyai resepi yang paling banyak bulan tu akan dapat 5000 LM point = RM 50.00. Tempat ke-2 dapat 3000 LM = RM 30.00 dan tempat ke- 3 dapat 2000 LM = RM 20.00. Program ni sesuai untuk suri rumah sepenuh masak, setiap hari masak, boleh hantar resepi dan dapat 30 LM. Walaupun dapat point tak banyak tapi kira baguslah. Setakat ni earner paling tinggi dia dapat kumpul RM 400 ++. Jadi saya sarankan kepada suri rumah dan kepada sesiapa yang berminat bolehlah mendaftar di LetsMasak ni. 

ANDA BOLEHLAH MENDAFTAR DI LINK INI > http://letsmasak.com/?id=1109


Ini saya punya akaun.

Ini top contributors of the month and top earners setakat ni.




3D PRINTING TECHNOLOGY (FUSED DEPOSITION MODELLING)

3D printer (Fused Deposition Modelling FDM)

3D printing is a form of additive manufacturing (AM) technology where a three dimensional object is created by laying down successive layers of material. It is also known as rapid prototyping, is a mechanized method whereby 3D objects are quickly made on a reasonably sized machine connected to a computer containing blueprints for the object. The 3D printing concept of custom manufacturing is exciting to nearly everyone. This revolutionary method for creating 3D models with the use of inkjet technology saves time and cost by eliminating the need to design; print and glue together separate model parts. Now, you can create a complete model in a single process using 3D printing. The basic principles include materials cartridges, flexibility of output, and translation of code into a visible pattern (3D Printing Technology, n.d.).

3D Printers are machines that produce physical 3D models from digital data by printing layer by layer. It can make physical models of objects either designed with a CAD program or scanned with a 3D Scanner. It is used in a variety of industries including jewelry, footwear, industrial design, architecture, engineering and construction, automotive, aerospace, dental and medical industries, education and consumer products ((3D Printing Technology, n.d.).




The video showed that, the Fused Deposition Modelling technology that printing the model from STL file. Fused Deposition Modelling is one of the 3D printing technology. This technology used filament as the build material  thermoplastic like plastic, wax and so on.

Source

1)  3D Printing Technology. (n.d.). Retrieved from http://nicsu.up.nic.in/knowdesk/3D-Printing-Technology.pdf

Friday, April 8, 2016

Kehidupan Sebagai Seorang Pelajar Sarjana (Master)- UNIVERSITI MALAYSIA SARAWAK (UNIMAS)

PERMULAAN HIDUP SEBAGAI PELAJAR MASTER DI UNIMAS


As salam, lama juga dah tak  update blog saga ni. Alhamdulillah tahun lepas saya dah konvo pada bulan November. Sekarang ni tengah sambung master. Tak tau lah sama ada pilihan aku nak sambung master adalah pilihan yang tepat atau tidak. Kadang-kadang rasa cemburu bila tengok kawan-kawan yang lain dah mula bekerjaya dan menyara keluarga masing-masing. Aku pula sekarang ni tiap bulan keluarga aku kena bank in duit kat aku. Kadang rasa malu nak minta dengan keluarga. Sebab sekarang ni, aku sepatutnya bekerja untuk membantu keluarga ku. Tapi takpalah mungkin semuanya ni ada hikmahnya. Yang penting aku kena buat master ni betul-betul supaya konvo on time. Kalau konvo tak on time, banyak lagi duit perlu dikeluarkan.

Anyway, aku dulu belajar degree dulu Resource Biotechnology (WS47) di UNIMAS dan sekarang ni pun sambung master di UNIMAS. Tapi kali ni aku sambung master tajuk engineering. Tajuk pasal 3D printer.

OK nanti sambung lagi..... :)


Sunday, April 3, 2016

Jom Join LetMasak dan Menjana Pendapatan Sampingan.

Anda suka memasak, dan tak tau nak salurkan resepi-resepi anda di mana dan disamping menjana pendapatan anda bolehlah join LetsMasak. Website LetsMasak ialah website masakan dimana kita akan dapat point sekiranya kita menghantar resepi ke website ini. Untuk maklumat lebih lanjut boleh lah mengunjungi laman web ni. > http://letsmasak.com/?id=1109






#Ini adalah tips untuk menghantar resepi kita ke website LetsMasak dan juga tips untuk memasak resepi yang ada di website Lets Masak tersebut.

Practical tips on writing recipes

  1. Title
    You are advised to provide a proper title of your cooking which portrays and describes the ingredients that you used including with the steps, preparation time and your unique stories behind the recipe.
  2. Image
    You may upload some interesting photos of your cooking to make it more attractive. However, there are some regulations to be obeyed.
    i) Photos must be genuine, not taken from any website and not violating any copyright laws.
    ii) Photos are not for commercial purposes.
    Following are some tips to make your photos more attractive:
    i) Take photos with sufficient lighting hence your photos will be more cleared.
    ii) Experimenting with different angels and several shots until you get the best one.
  3. Story behind the recipe
    There are always stories to be told behind something. Same it goes to your recipe as well. Tell your inspiration behind the cuisine to make it more unique and attractive.
  4. Preparation time and portion
    Provide the estimation time to prepare and cooking the dishes. Please provide the total portion per serve of your recipe.
  5. Ingredients
    You are advised to provide the list of ingredients accordance with the order of ingredients should be prepared and cooked first. If your recipe is quite complex and hard to be written, you may split it into several subcategories.
  6. Cooking steps
    You are advised to provide the cooking steps accordance with the order and try to make it simple and easy to be understood. You may mention if it involves some changes of texture, color and taste. Such as, 'Fry the chicken wing until it looks golden brown outside'.
  7. Tips
    You may provide tips specifically for the recipe such as which ingredient could be replaced with another cheaper or better option.
  8. Double check
    Please double check your recipe to make sure there is no any mistake and the most important is your instruction is easy to be understood. Not forgotten the title, ingredients, preparation time, portion, cooking steps and tips.


                   Practical Tips to ‘Recook’

Recook is a feature we provide in Let's Masak that allows you to share your experience with the recipe and make more variations such as replacing, adding or reducing certain ingredients in the recipe when you have tried.
How to Recook?
  1. Choose the recipe that you want to cook.
  2. View and start cooking according to the recipe. You might want to try something slightly different from the recipe.
  3. Take some quality photos of your cuisine (please refer to the Tips on Writing Recipe to get some tips of taking quality photos)
  4. Share your experience with the recipe by clicking the "Recook" button.
  5. Please choose the best photo and upload it by clicking on the "Upload Photo" button and start writing you experience that you want to share with others.
  6. Please double check to make sure there's no any mistake and click "Publish" to publish it.

Invite your friends to register with LetsMasak and you'll receive 30 LM points.
How it works?
  1. Tell your friends about LetsMasak and how awesome our website is :)
  2. Your friend registers with us (make sure through your referral link)
  3. You receive 30 LM Points when your friend reaches 20% in their progress.
  4. Then, you can redeem the points into CASH!   

Thursday, September 17, 2015

Kehidupan Tahun Akhir di UNIMAS

As salam. Lama sudah tak update blog ni. Maklumlah kehidupan universiti sangatlah sibuk dengan kelas, makmal, assignments, fyp dan etc. Sekarang ni dah tahun akhir dekat UNIMAS dan tengah berpraktikal di Jabatan Alam Sekitar Cawangan Tawau. Minggu depan adalah minggu terakhir praktikal. Alhamdulillah. Tak sangka masa berlalu dengan begitu pastas. Tak sedar inshaAllah bulan November ni aku bakal berkonvokesyen. Tapi sedih nanti takda famili aku yang teman. Mak sakit, kakak - kakak tengah sarat mengandung, abang pulak kerja. Takpalah yang penting akhirnya aku abakal berjaya menggenggam segulung ijazah. :)

Thursday, August 8, 2013

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2013


                        Assalamulaikum, kini detik Ramadhan dah berlalu pergi dan Syawal pula yang menjelang. Mesti pada tahun ada suka-duka, pahit manis yang berlaku sepanjang bulan Ramadhan yang lalu. Namun kita harus tabah menghadapi segala dugaan ini, kerana Allah tidak akan menguji kita melebihi kemampuan kita sendiri. Semoga Syawal pada tahun ini akan lebih dirahmati oleh-Nya. Hari ini merupakan hari kemenangan bagi kita setelah menempuh bulan Ramdhan dengan berpuasa. Moga-moga kita tidak melepaskan peluang untuk melaksanakan puasa 6 pada bulan Syawal ini dan dengan berakhirnya Ramadhan ini kita akan terus istiqamah dalam melaksanakan amal ibadat kita dan bukannya hanya pada bulan Ramadhan saja kita melipat gandakan ibadat kita.

                     Akhir kata saya mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin kepada semua kaum muslimin dan muslimat terutamanya yang mengenali diri ini. Harap di maafkan dari hujung rambut hingga ke hujung jari kaki. Semoga ukhwah yang terjalin sesama kita akan kekal hingga ke jannah.. Insha Allah.

Friday, July 12, 2013

KOLEJ CEMPAKA UNIVERSITI MALAYSIA SARAWAK (UNIMAS)



KOLEJ CEMPAKA UNIMAS 

    Assalamualaikum kepada semua pelajar yang telah mendapat tawaran untuk menyambung pengajian ijazah di Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS). Tahniah saya ucapankan. Pada penulisan saya hari ini, saya akan memberikan serba sedikit gambaran mengenai Kolej Cempaka. Mesti para pelajar berasa teruja untuk mengetahui bagaimana keadaan di Kolej Cempaka ini. Kolej Cempaka merupakan kolej yang berdekatan dengan Fakulti Perubatan Unimas dan boleh dikatakan antara kolej yang paling cantik kerana rekaan rumah yang adik-adik bakal huni adalah seakan-akan apartment..hehhehe.

       Untuk pengetahuan semua, sebuah rumah kolej kediaman Cempaka mempunyai 5 bilik, 2 tandas, 2 bilik mandi, 2 sinki  ( untuk cuci muka :P ) 1 sinki besar untuk cuci pinggan dan etc..

BILIK KOLEJ CEMPAKA

2 BILIK DOUBLE - BILIK UNTUK PELAJAR BARU
1 BILIK TRIPLE - BILIK UNTUK PELAJAR BARU
2 BILIK SINGLE - SELALUNYA SENIOR YANG AKAN DUDUK BILIK SINGLE

       Kafe di Kolej Cempaka ada 2, satu kafe perempuan dan satu kafe lelaki. Yang lelaki pun boleh makan kat kafe perempuan dan sebaliknya.

      Gelanggang sukan Kolej Cempaka:

* Sepak Takraw
* Futsal
* Bola Keranjang
* Bola Jaring

   Kepada sesiapa yang nak pergi gym ada kat stadium ( kat gambar di bawah ). Tapi nak masuk kena jadi ahli, kalau saya tak silap bayarannya RM 20 untuk sepanjang pengajian pelajar.


   
Pemandangan Kolej Cempaka di waktu senja

Katil untuk bilik double


Inilah bilik untuk double ( ada penghadang ) privacy sikit : )


Pemandangan Kolej Cempaka


Pemandangan Kolej Cempaka dikala adanya pelangi.
Stadium yang sangat dekat dengan Kolej Cempaka ( Jalan dalam seminit dua minit dah sampai stadium )

Fakulti Perubatan yang beredekatan dengan Kolej Cempaka. ( Belum siap sepenuhnya )


Pemandangan tasik Unimas

Ini link facebook Kolej Cempaka sebarang pertanyaan boleh diajukan di group ni.
https://www.facebook.com/groups/KolejCempakaUNIMAS/

Ini link untuk blog Kolej Cempaka. Lebih banyak maklumat boleh diperolehi di blog ini.
http://mahasiswabarucempaka.blogspot.com/
 

Thursday, July 11, 2013

CORE COURSES IN BIOTECHNOLOGY RESOURCES PROGRAMME- BIOTEKNOLOGI SUMBER WS 47 ( UNIVERSITI MALAYSIA SARAWAK ) UNIMAS * SUBJEK TERAS BIOTEKNOLOGI SUMBER UNIMAS

SUBJEK TERAS BIOTEKNOLOGI SUMBER UNIVERSITI MALAYSIA SARAWAK (UNIMAS)




LIST OF CORE COURSES IN BIOTECHNOLOGY RESOURCE PROGRAMME- BIOTEKNOLOGI SUMBER WS 47
 ( TERTAKLUK KEPADA PERUBAHAN SEMASA )

YEAR 1

  SEM 1
                                                             
                                                                        
*Cell Biology
*General Genetics
*Biodiversity
*Statistics for Biology 1
*Analytical Chemustry 1






SEM 2

*Biochemistry
*Plant Physiology
*Microbiology 
*Statistics for Biology 2


YEAR 2

SEM 3

*Advanced Microbiology
*Advance Biochemistry
*Advance Genetics
*Development Biology
*Field Technique for Biotechnology
*Plant and Animal Biotechnology

SEM 4

*Scientific Communication
*Cell and Tissue Culture
*Virology and Immunology
*Recombinant DNA Technology
*Animal Physiology
*Natural Resource Management and Legislation


YEAR 3

SEM 5

*Environmental Biotechnology
*Bioprocess Technology
*Bioinformatics
*Enzymology
*Molecular Biology
*Food Biotechnology
*Final Year Project 1

SEM 6

*Fuctional Genomics and Proteomic
*Medical Biotechnology
*Socio-economic and Ethical Issue in Biotechnology
*Final Year Project 2

SEM 7

*Industrial Training

*Nota: Industrial training akan dilaksanakan selepas selepas semester ke-4 sebelum pelajar memasuki tahun ke-3.



Keputusan UPU dah keluar !!!!! ( TAHNIAH YANG DAPAT TAWARAN UNIMAS )

 Assalamulaikum, tahniah kepada semua yang telah berjaya mendapat tawaran untuk menyambung pengajian di peringkat ijazah terutamanya kepada yang berjaya ke Universiti Malaysia Sarawak ( UNIMAS ). Kepada adik-adik yang dapat tawaran kursus Bioteknologi Sumber WS 47 boleh bertanyakan soalan-soalan kepada saya,,insha ALLAH, jika saya mampu jawap saya akan jawap. : ).




Jambatan Universiti Malaysia Sarawak


Gambar bahagian atas adalah CAIS / Library & di bawah adalah Pusat Bowling Unimas
DeTAR Putra  ( Dewan )

Pemandangan luar CAIS/ LIBRARY




NIAT PUASA RAMADHAN

           


      Assalamulaikum semua. Alhamdulillah kita dipanjangkan umur untuk menemui bulan yang penuh berkah, rahmat dan ampunan iaitu bulan Ramadhan. Semoga kita tidak mensia-siakan bulan Ramadhan kali ini kerana tidak pasti lagi adakah kita dapat menemui Ramadhan yang akan datang. Semoga kita dapat melipat gandakan amal ibadat dan semoga mendapat ampunan daripada- Nya.

             

NIAT PUASA RAMADHAN.
     

Friday, May 11, 2012

CARA PEMAKAIAN DI KOLEJ MATRIKULASI LABUAN (KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA)

CARA PEMAKAIAN DI KML

Assalamualaikum semua. Kepada adik-adik yang bakal memasuki Kolej Matrikulasi Labuan, Mrd nak kongsikan cara pemakaian para pelajar lelaki dan wanita. Cara pemakaian ini adalah bedasarkan pengalaman Mrd belajar di KML pada tahun 2011. Segala perubahan peraturan mengenai pakaian tertakluk kepada perubahan semasa.

Untuk lelaki selalunya pakaian untuk ke kuliah adalah formal. Berpakaian kemeja, seluar slack, bertali pinggang, menggunakan neck tie dan berkasut hitam PVC atau kulit. Pada hari korang ada kokurikulum, korang akan pakai baju t-shirt KML dan berkasut sukan. Semasa Mrd study di KML, baju t-shirt kami warna biru tua dengan ungu. Semua baju t-shirt adalah berlengan panjang seperti gambar yang ditunjukkan di bawah.

Bagi perempuan, pula selalunya akan pakai baju kurung pergi kuliah, berkasut hitam PVC atau kulit dan bertudung bagi yang muslim. Semasa hari yang ada kelas kokurikulum pun, pelajar wanita akan pakai baju t-shirt KML dan berkasut sukan. Adik-adik bolehlah rujuk gambar-gambar yang Mrd sediakan di bawah ini.

PAKAIAN LELAKI DAN WANITA SEMASA KELAS TUTORIAL DAN KULIAH

PAKAIAN LELAKI DAN WANITA SEMASA  KELAS TUTORIAL DAN KULIAH
PAKAIAN PELAJAR  LELAKI

*BAJU KEMEJA BERLENGAN PANJANG/PENDEK
*BERTALI LEHER
*BERKASUT KULIT/PVC
*BERTALI PINGGANG



PAKAIAN PELAJAR WANITA

*BAJU KURUNG
*BERTUDUNG (BAGI YANG MUSLIM)
*BERKASUT KULIT/PVC (KASUT BERTUTUP)

PEMAKAIAN UNTUK KELAS KOKURIKULUM
*BAJU T-SHIRT KOLEJ
*SELUAR SUKAN
*KASUT SUKAN
* BERTUDUNG (BAGI WANITA MUSLIM)




KALAU ADA SOALAN MENGENAI PAKAIAN DI KOLEJ MATRIKULASI....KEMUKAKAN SAHAJA....DEKAT KOMEN.

*Kepada yang berminat untuk follow blog Mrd, bolehlah follow Mrd dekat bahagian kanan blog Mrd ni.

Penaja